У тріскучий мороз бюрократи Києва знищують альтернативну теплогенерацію

13 Jan 2022

КМДА адміністративно встановила виробникам альтернативної теплової енергії тариф, нижчий за собівартість виробництва теплової енергії, що може призвести до зупинки теплогенерації у розпал опалювального сезону. Виробники звернулися до Антимонопольного комітету.

На тлі тріскучих січневих морозів та посилення енергетичного шантажу з боку агресора – Російської Федерації, дії якої призвели до штучного підвищення цін на природній газ, вартість традиційного виробництва теплової енергії по Києву та всій Україні поповзла нагору. Газ та нафтопродукти залишаються головним паливом для тепловиків у державі. Найбільш постраждалими від збільшення ціни на газ зараз є комерційні споживачі енергії, які вже у грудні побачили цінники у 7 тис грн за Гкал замість минулорічних 2-3 тис. Варітсть тепла для населення та державних і комунальних підприємств утримується адміністративно. Додатковим резервом міцності для Києва є також ще радянська система когенерації тепла на теплових електростанціях – ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 (залишкове тепло при виробництві електрики скидається у теплові мережі міста)

 У Києві тариф для виробників тепла із альтернативних джерел енергії (деревні та рослині пелети, лушпиння соняшника, торф,  тощо) встановлюється муніципальною владою (Департамент економіки та інвестицій КМДА).  Через недолугість дій адміністрації сьогоднішній тариф є найнижчим по Україні (близько 1258грн/Гкал ) і не покриває навіть виробничих витрат генерації.

Ключові виробники тепла із альтернативних джерел (9 із 15-ти приватних підприємств), які є постачальниками тепла на важливі комунальні соціальні об‘єкти  міста (міські дікарні №5, №7, Національний інститут раку, тощо), були змушені звернутися із заявою до АМКУ із вимогою переглянути дискримінаційний тариф, який нищить будь-яку альтернативу генерації тепла із російського газу. Відмова від альтернативних джерел теплової генерації лише поглибить і без того критичну залежність енергетики міста від постачань газу.

При цьому для комунального підприємства КП «Київтеплоенерго» діє тариф у 2276грн/Гкал для бюджетних установ, що майже вдвічі (на 80%) перевищує тариф для альтернативної тепло генерації.  Нагадаємо, що в тарифі «Київтеплоенерго» враховано вартість газу за ціною 13,6тис.грн/тис. куб.м На сьогодні ринкова вартість газу становить 60тис.грн за тис.куб.м. Всім нам – платникам податків, насамперед, киянам, доведеться сплатити цю різницю.

Для вирішення проблеми потрібне спільне засідання колегії Мінрегіонбуду, як головного органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері ЖКГ та ефективного використання альтернативних видів палива, Держенергоефективності, як центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, КМДА щодо встановлення справедливого тарифу для альтернативної тепло генерації в Києві. Важливо, що за розрахунками виробників їх тариф може бути близьким до 1900 грн/Гкал, що у 2,5 рази менше за цінник «газової» генерації.